ID.nl logo
Zo stel je scènes in voor je slimme buitenverlichting
© Geraldas Galinauskas
Zekerheid & gemak

Zo stel je scènes in voor je slimme buitenverlichting

Door middel van scènes kun je nog meer uit je slimme buitenverlichting halen. We leggen je in dit artikel uit wat je ermee kunt en hoe je een scène instelt via de drie bekendste apps om je slimme verlichting (voor buiten) mee te bedienen.

Na het lezen van dit artikel weet je:

Waarom zou je een scène voor je slimme buitenverlichting gebruiken?

Met een scène kun je eenvoudig meerdere lampen tegelijk op een vooraf ingestelde kleur en helderheid instellen. Dat is vooral handig als je meerdere slimme binnen- en buitenlampen hebt. Het is dan niet nodig om elke lamp afzonderlijk in te schakelen en in te stellen. Je stelt één keer alles naar wens in en hoeft vervolgens alleen nog de scène te activeren om alle lampen in de juiste stand te zetten. Dat doe je via je smarthome-app, spraakassistent, fysieke knop of automatisering. 

Voorbeelden van scènes voor je slimme buitenverlichting

Scènes kun je gebruiken om een sfeer te creëren die bij een bepaald moment past. Tijdens een feest in de tuin kun je bijvoorbeeld een scène gebruiken waarbij je slimme buitenlampen vrolijke kleuren of zelfs lichteffecten tonen. Hiervoor heb je wel geschikte buitenverlichting nodig. Denk bijvoorbeeld aan de Lily-spots van Philips Hue of de Festoon Lights van Twinkly.

Daarnaast kun je denken aan een scène om tijdens de zomermaanden in te schakelen tijdens het dineren aan de tuintafel, waarbij je lampen een warme tint tonen en worden gedimd naar een sfeervol niveau. Ook kun je een scène creëren waarbij de verlichting onder de overkapping of bij je zithoek in de tuin juist feller wordt. Zo’n scène kan handig zijn als je ‘s avonds een bordspel wilt spelen of een boek wilt lezen.

Maak je niet alleen in de tuin maar ook binnenshuis gebruik van slimme lampen? Je kunt dan ook een scène maken die invloed heeft op ál deze lampen. Als je op vakantie bent, kun je een scène gebruiken om te doen alsof je thuis bent. Door middel van automatiseringen schakel je de scène automatisch in en uit.

Zo stel je een scène in voor je slimme buitenverlichting

Het instellen van scènes voor je slimme buitenverlichting doe je via een smarthomeplatform zoals de Woning-app van Apple of de Philips Hue-app. Bij Google Home is het niet mogelijk om een scène aan te maken. Deels kun je hetzelfde voor elkaar krijgen met routines waarbij je meerdere lampen automatisch aan en uit laat gaan op basis van bepaalde voorwaarden.

We leggen je hieronder uit hoe je te werk gaat bij de bekende smarthome-apps. We gaan ervan uit dat je zelf al lampen hebt gekoppeld.

Apple HomeKit

1. Open de Woning-app op je iPhone of iPad.

2. Tik op het plusje en kies voor Nieuwe scène.

3. Kies een van de suggesties of maak een volledig nieuwe scène aan via Aangepast.

4. Geef de scène een naam en tik op Voeg accessoires toe.

5. Selecteer de slimme buitenlampen die je wilt toevoegen aan de scène en tik op Gereed

6. Tik op de knop van elke lamp binnen je scène om de helderheid ervan te bepalen.

7. Gebruik Test deze scène om te zien of de lampen naar wens zijn ingesteld. Voer eventueel aanpassingen door.

8. Tik op Gereed om de scène op te slaan.

Philips Hue White and Color Ambiance Lightstrip Outdoor | Beeld: Signify

Philips Hue (een kant-en-klare scène kiezen)

1. Open de Philips Hue-app.

2. Tik op Hue scènegalerij.

3. Selecteer een scène naar keuze in een van de verschillende categorieën.

4. Je krijgt een voorbeeldweergave te zien, met daarbij de kleuren die in de scène worden gebruikt. Uiteraard heb je een slimme lamp nodig die deze kleuren kan weergeven.

5. Tik op Aan mijn scènes toevoegen als je een geschikte scène hebt gevonden.

6. Om in te stellen op welke lampen de scène van toepassing is, tik je op de zojuist toegevoegde scène en open je de instellingen via het icoon van een potlood

7. Gebruik de sliders bij elke lamp om deze in te schakelen en tik op het icoon van de lamp om meer instellingen te wijzigen.

Philips Hue (zelf een scène maken)

1. Open de Philips Hue-app.

2. Tik op het blauwe plusje om een Nieuwe scène toe te voegen.

3. Geef de scène een naam en tik op Klaar

4. Kies welke lampen moeten worden ingeschakeld via de slider. Tik op het icoon van de lamp om de kleur en helderheid van iedere lamp afzonderlijk aan te passen.

5. Pas eventueel een effect toe (indien beschikbaar) en gebruik de overkoepelende schuifbalk bij Scènehelderheid om de intensiteit van alle lampen tegelijk aan te passen.

6. Tik op Bewaar om de scène op te slaan.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.